Soal Toefl Listening dan Jawaban

Ditulis oleh: Soal dan Jawaban -
Advertisement
Soal Toefl Listening dan Jawaban - Kebutuhan akan soal latihan sangatlah banyak apalagi untuk soal test toefl. Untuk toefl ini tidak mungkin kita akan mengikuti test tanpa memiliki persiapan yang matang, jika memang terjadi pasti hasil test tidak akan memuaskan. Untuk itulah kita memerlukan banyak referensi soal baik itu untuk sekedar latihan maupun untuk pendalaman materi bahasa Inggris.

Meski sudah ada beberapa soal latihan toefl yang sebelumnya telah diberikan namun soal tersebut bisa dikatakan masih sangat sedikit, karena itu hari ini akan kita tambah lagi koleksi yang sudah ada tersebut dengan beberapa Soal Toefl Listening. Jika anda ingin belajar juga untuk kemampuan listening toefl ini anda bisa menggunakan contoh yang akan diberikan berikut.

Soal-soal berikut merupakan latihan untuk listening comprehension yang seperti tertera pada judul artikel ini telah dilengkapi dengan kunci jawaban. Jadi anda bisa berlatih mengerjakannya setelah itu anda bisa cek hasilnya dengan jawaban yang ada.

Perlu saya ingatkan, soal toefl yang ada disini tentu tidak akan sama dengan soal yang akan anda hadapi saat test, jadi anda bisa menggunakan soal ini sebagai bahan latihan uji coba untuk mengukur seberapa jauh pemahaman anda untuk materi terkait.

Dari contoh anda bisa mempelajari karakter soal dan tipe-tipe soal yang ada, kemudian anda bisa juga merumuskan sebuah trik dalam mengerjakan tipe soal tertentu. Selain itu kita juga bisa memadukan dengan kemampuan lain misalnya pada pembahasan grammar atau jenis soal toefl lainnya. Sebelum anda sampai pada soal tersebut anda juga bisa melihat beberapa latihan toefl lainnya sebagai berikut:
1. Latihan toefl grammar
2. Soal structure toefl
3. Latihan toefl online

Beberapa latihan toefl di atas bisa anda padukan dengan latihan yang akan anda kerjakan sekarang ini. Jika anda sudah siap silahkan langsung kerjakan Soal Toefl Listening dan Jawaban berikut ini.

Listening Comprehension, Parts A, B and C

Directions and Practice Questions
Directions and examples of the types of questions you will find in the Listening Comprehension section of the TOEFL® test are below.
There are three parts to this section, with special directions for each part. Answer all questions based on what is stated or implied by the speakers you hear.
Do not:
  • take notes or write in your test book at any time
  • turn the pages until you are told to do so.
Part A
Directions: In Part A, you will hear short conversations between two people. After each conversation, you will hear a question about the conversation. The conversations and questions will not be repeated. After you hear a question, read the four possible answers in your test book and choose the best answer. Then, on your answer sheet, find the number of the question and fill in the space that corresponds to the letter of the answer you have chosen.


Here is an example.
On the recording, you will hear:
(woman)  
I don't like this painting very much.
(man)  
Neither do I.
(narrator)  
What does the man mean?
In your test book, you will read:

A. He doesn't like the painting either.
B. He doesn't know how to paint.
C. He doesn't have any paintings.
D. He doesn't know what to do.
You learn from the conversation that neither the man nor the woman likes the painting. The best answer to the question, "What does the man mean?" is A, "He doesn't like the painting either." Therefore, the correct choice is A.

PRACTICE QUESTIONS
1. You will hear:  
(man)  
Shall I lock up the computer lab now before I go home?
(woman)  
Don't bother. I'm not leaving for a while, I can check it on my way out.
(narrator)  
What will the woman probably do?

You will read:  
A. Lock the computer lab later.

B. Leave with the man.

C. Buy a new lock for the computer lab.

D. Show the man where the lab is.

2. You will hear:  
(man)  
Do you mind if I turn the television off?
(woman)  
Well, I'm in the middle of watching a program.
(narrator)  
What does the woman imply?

You will read:  
A. The man should watch the program too.

B. The man should leave the television on.

C. The program will be over soon.

D. She'll watch television later.

3. You will hear:  
(woman)  
I heard the math requirements for graduation are being changed.
(man)  
Yes. And I may be short one course.
(narrator)  
What does the man mean?

You will read:  
A. He isn't sure what course to take.

B. The math course is too short.

C. He may not meet the graduation requirements.

D. The graduation date has been changed.

Jika anda masih kuat untuk melanjutkan belajar dengan Contoh Soal Toefl Listening ini sekarang anda bisa langsung mengerjakan soal pada bagian kedua yaitu part b. Baca petunjuknya baik-baik dan ikuti arahan yang ada, usahakan anda mengerjakan soal ini seolah-olah sedang mengikuti test toefl jadi diakhir nanti anda bisa dengan mudah mengukur sejauh mana kemampuan anda saat ini.

Part B
Directions: In this part of the test you will hear longer conversations. After each conversation you will hear several questions. The conversations and questions will not be repeated.
After you hear a question, read the four possible answers in your test book and choose the best answer. Then, on your answer sheet, find the number of the question and fill in the space that corresponds to the letter of the answer you have chosen.
Remember, you are not allowed to take notes or write in your test book.

SAMPLE CONVERSATION AND PRACTICE QUESTIONS
(narrator)  
Questions 4 through 7. Listen to a conversation about a trip.
(man)  
Are you ready for "The Big Apple"?
(woman)  
Excuse me?
(man)  
You know, New York City. You are going to New York with us, aren't you? I wanted to show everybody around my old neighborhood.
(woman)  
Oh...sure! I wouldn't miss it especially when the tour guide is a native New Yorker.
(man)  
I thought we could start at the Museum of Modern Art. Right now there's an exhibit on twentieth-century American painters.
(woman)  
Fine with me...but what were you saying about...a big apple?
(man)  
"The Big Apple." It's a nickname for New York. I think I heard once that it started with jazz musicians in the 20's.
(woman)  
Oh.
(man)  
Whenever they played a concert in a city, they called that city an "apple." In those days, New York was the biggest city in the country, so they called it "The Big Apple."
(woman)  
Hey, I have an idea! Let's go to a jazz club while we're there.
(man)  
Sounds good.

Questions:  
4. You will hear:  
(narrator)  
What is the man planning to see?

You will read:  
A. An art exhibit.

B. A Broadway play.

C. A modern dance production.

D. An opera.

5. You will hear:  
(narrator)  
What can be inferred about the man?

You will read:  
A. He is a jazz musician.

B. He wants to join the woman's club.

C. He is in his twenties.

D. He was born in New York.

6. You will hear:  
(narrator)  
What does the word "Apple" in the phrase "The Big Apple" refer to?

You will read:  
A. An instrument.

B. A city.

C. A theater.

D. A concert.

7. You will hear:  
(narrator)  
Who gave New York its nickname?

You will read:  
A. Painters.

B. Tour guides.

C. Musicians.

D. Grocers.
Part C
Directions: In this part of the test you will hear several talks. After each talk, you will hear some questions. The talks and questions will not be repeated.
After you hear a question, read the four possible answers in your test book and choose the best answer. Then, on your answer sheet, find the number of the question and fill in the space that corresponds to the letter of the answer you have chosen.

Here is an example.
On the recording, you will hear:
(narrator)  
Listen to an instructor talk to his class about a television program.
(man)  
I'd like to tell you about an interesting TV program that'll be shown this coming Thursday. It'll be on from 9 to 10 p.m. on Channel 4. It's part of a series called "Mysteries of Human Biology." The subject of the program is the human brain — how it functions and how it can malfunction. Topics that will be covered are dreams, memory, and depression. These topics are illustrated with outstanding computer animation that makes the explanations easy to follow. Make an effort to see this show. Since we've been studying the nervous system in class, I know you'll find it very helpful.


Here is an example.
You will hear:  
(narrator)  
What is the main purpose of the program?


In your test book, you will read:  


A. To demonstrate the latest use of computer graphics.

B. To discuss the possibility of an economic depression.

C. To explain the workings of the brain.

D. To dramatize a famous mystery story.
The best answer to the question, "What is the main purpose of the program?" is C, "To explain the workings of the brain." Therefore, the correct choice is C.


Here is another example.
You will hear:  
(narrator)  
Why does the speaker recommend watching the program?


In your test book, you will read:  


A. It is required of all science majors.

B. It will never be shown again.

C. It can help viewers improve their memory skills.

D. It will help with course work.
The best answer to the question, "Why does the speaker recommend watching the program?" is D, "It will help with course work." Therefore, the correct choice is D.
Remember, you are not allowed to take notes or write in your test book.

PRACTICE TALK AND PRACTICE QUESTIONS
(narrator)  
Questions 8 through 10. Listen to a talk about animal behavior.
(woman)  
Today's discussion is about a common animal reaction — the yawn. The dictionary defines a yawn as "an involuntary reaction to fatigue or boredom." That's certainly true for human yawns, but not necessarily for animal yawns. The same action can have quite different meanings in different species.

For example, some animals yawn to intimidate intruders on their territory. Fish and lizards are examples of this. Hippos use yawns when they want to settle a quarrel. Observers have seen two hippos yawn at each other for as long as two hours before they stop quarreling.

As for social animals like baboons or lions — they yawn to establish the pecking order within social groups, and lions often yawn to calm social tensions. Sometimes these animals yawn for a strictly physiological reason — that is, to increase oxygen levels. And curiously enough, when they yawn for a physical reason like that, they do what humans do — they try to stifle the yawn by looking away or by covering their mouths.

Questions:  
8. You will hear:  
(narrator)  
What is the speaker's main point?

You will read:  
A. Animals yawn for a number of reasons.

B. Yawning results only from fatigue or boredom.

C. Human yawns are the same as those of other animals.

D. Only social animals yawn.

9. You will hear:  
(narrator)  
According to the speaker, when are hippos likely to yawn?

You will read:  
A. When they are swimming.

B. When they are quarreling.

C. When they are socializing.

D. When they are eating.

10. You will hear:  
(narrator)  
What physiological reason for yawning is mentioned?

You will read:  
A. To exercise the jaw muscles.

B. To eliminate fatigue.

C. To get greater strength for attacking.

D. To gain more oxygen.
(Sumber: ets.org)

Answer Key: Listening Comprehension, Parts A, B and C

Sudah selesai, sekarang apakah anda sudah siap mengetahui hasil anda mengerjakan soal di atas? Jika anda sudah dengan sungguh-sungguh mengerjakan soal di atas layaknya anda sedang mengikuti test toefl maka anda sekarang bisa mengukur hasilnya dengan melihat kunci jawaban yang ada. Kunci jawaban untuk Soal Toefl Listening di atas adalah sebagai berikut:
  1. A
  2. B
  3. C
  4. A
  5. D
  6. B
  7. C
  8. A
  9. B
  10. D
Bagaimana, apakah hasilnya memuaskan? Berapa soal yang bisa anda jawab, berapa yang benar? Ya, anda tidak perlu terlalu risau dengan hasilnya. Inti dari latihan ini adalah meningkatkan kemampuan anda dalam menjawab berbagai soal test toefl yang diberikan.

Jika anda mendapati soal yang tidak anda mengerti dan anda tidak dapat menjawabnya dengan benar, inilah saatnya meningkatkan kemampuan anda dengan mempelajari lagi materi yang berkaitan dengan soal tersebut. 

Usahakan untuk memahami setiap jawaban dari soal di atas, di akhir pastikan anda paham dengan berbagai materi yang ada pada soal. Dengan demikian, jika anda menghadapi soal seperti itu lagi anda sudah lebih tahu dari sebelumnya. Untuk mendapatkan hasil maksimal dalam test toefl belajarlah dengan tekun, persiapkan sebelum mengikuti test. 

Jangan lupa untuk banyak berlatih dan menggali lagi apa-apa yang tidak dipahami dalam soal yang ada. Dengan adanya Soal Toefl Listening dan Jawaban ini semoga anda bisa berlatih lebih serius dan mendapatkan hasil test yang memuaskan.