Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban

Ditulis oleh: Soal dan Jawaban -
Advertisement
Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban - Kalau sebelumnya sudah ada 5 soal latihan kali ini akan ditambah lagi soal mata pelajaran bahasa Inggris yang ada dengan Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban yang lebih banyak lagi yaitu soal pilihan ganda sebanyak 50 soal dan jawaban.

Soal berikut merupakan soal latihan bahasa Inggris untuk kelas XII sekolah menengah atas (SMA) yaitu untuk jurusan IPA atau ilmu pengetahuan alam. Kalau sobat kebetulan ingin berlatih dengan soal dan jawaban maka silahkan langsung dikerjakan Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban berikut ini.

1. This text is for question 1.
Eka : Are you free today ?
Lidya : Yes, what’s up ?
Eka : Would you like to come with me to see the “Peterpan” show to night ?
Lidya : Thanks, I’d be delighted to. It’s my favourite band.

What are the speakers going to do ?
a. To stay at home.
b. To see Peterpan show.
c. To arrange their free time.
d. To watch Peterpan at home.
e. To come to their friend’s house.
Answer : B

2. This text for question 2.
Mira : Hi Dad. I will be late because the committee will hold a meet-ing after class.
Fateher : It’s okay but you must go straight after the meeting.
Mira : Don’t worry. Dad 
Mother : What did Mira say ?
Father : She said that she would be late home today.

What is the most possible place where Mira is talking to her father ?
a. A hall
b. Her home
c. The office
d. Her school
e. A meeting room
Answer : B

This text for question 3 to 5.

COMPANY ACCOUNTANT
Expanding wholesaler of stationery and office equipment requires. With good salary and good working condition for good aplicant. Apply with curriculum vitae to Mrs. Barton.

3. In which section would you likely read the ad ?
a. Company for sale
b. Office equipment
c. Job vacancy
d. Entertainment Guide
e. Stationery and office
Answer C

4. What position is offered in the advertisement ?
a. Salesman
b. Wholesaler
c. Accountant
d. Office staff
e. Director assistant
Answer : B

5. Apply with curriculum vitae to Mrs. Barton. What information should the applicant include in it ?
a. Experience in managing a company
b. A statement of salary wanted
c. A prove of knowing about stationery
d. A statement of responsibility
e. A statement of education and work experience
Answer : E

6. “The goat did as he was asked ….” (p.3)
What does the above sentence mean?
a. The goat drunk enough and looked around
b. The goat came down to the well and drank
c. The goat called out loudly after the fox got out
d. The goat waited someone who might help him
e. The goat stood on his hind legs and put his forelegs against the side of the well
Answer: E

Text (For questions no 7 – 10 )
Forest are very important to keep the soil fertile and to prevent flood. The fallen leaves and decayed plants become humus which makes the soil rich and holds the rainwater.

For many years, people have not been obeying the government’s regulations. They have been cutting down the trees carelessly. As a result, thousands of hectares of land have become worse and the rivers will be full of mud. In the wet season there will be erosion and floods which will destroy the farm lands and villages.

7. What is the main idea of paragraph 2?
a. rivers are full 
b. land becomes infertile 
c. floods destroy villages
d. erosions have caused floods
e. deforestation has caused a lot of destruction
Answer : C

8. The following statement are the advantages of forests mentioned in the text, EXCEPT ….
a. they keep the soil fertile 
b. they prevent flood 
c. they produce humus
d. they hold rainwater
e. they produce fresh air
Answer : E

9. Humus is made from ….
a. fertile soil 
b. rown leaves 
c. the root of tree
d. a kind of artificial fertilizer
e. decayed plants and leaves
Answer :E 

10. The soil fertile and to prevent flood. The underlined word is synonymous to ….
a. cause 
c. hinder
b. move 
d. change
e. produce
Answer : C

11. It is stated that the university has goof relationship with....
a. Educational professionals
b. Specialized technology
c. Large universities
d. Other campuses
e. Industry
Answer : E

12. “The University of Australia has an international educational reputation for....”
The underline word means....
a. Knowledge
b. Prestige
c. Attitude
d. Character
e. Interest
Answer : C

Text 6. This text is for questions 13 to 16. (Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban)
The police thought that two burglars start the robbery at 151 Pattimura street on Sunday afternoon. The burglars broke into the students’ room while they are going to a football game. They never thought that while they were away, burglars would break into their boarding house.

13. What happened to the students’ room on Sunday afternoon ?
a. The police broke it.
b. The police ruined it
c. Burglar broke into it.
d. Two burglars broke it.
e. The students started to ruin it.
Answer : C

14. The burglars broke into the room when the students....
a. Were at a party
b. Were taking a rest
c. Were playing football
d. Were at a football game
e. Were watching football on TV
Answer : C

15. “The burglars broke into the students room...”
a. Broke forcefully
b. Entered by force
c. Put into pieces
d. Easily entered
e. Came into
Answer : A

16. The students seem to think that ....
a. They had locked theirs room
b. Their boarding house was not safe
c. Their boarding house was in safe area
d. Thieves would easily break into their room
e. There would be a robbery their boarding house
Answer : C

Text 7. This text is for questions 17 to 20.
An elephant is the largest and strongest animals. It is a strange looking animal with its thick legs, huge sides and backs, large hanging ears, a small tall, little eyes, long white tusks and above all it has a long noise, the trunk. The trunk is the elephant’s peculiar feature, and it has various uses. The elephant draws up water by its trunk and can squirt it all over its body like a shower bath. It can also lift leaves and puts them into its mouth. In fact the trunk serves the elephant as a long am and hand. An elephant looks very clumsy and heavy and yet it can move very quickly. The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to man and it can be trained to serve in various ways such as carry heavy loads, hunt for tigers and even fight. (Soal dan Jawaban)

17. The third paragraph is mainly about the fact that....
a. Elephants are strong
b. Elephants can lift logs
c. Elephants are servants
d. Elephant are very useful
e. Elephant must be trained
Answer : D

18. Which of the following is NOT part of the elephant describe in the first paragraph ?
a. It looks strange
b. It is heavy
c. It is wild
d. It has a trunk
e. It has a small tail
Answer : A

19. It is stated in the text that the elephant uses the trunk to do the following, EXCEPT....
a. To eat
b. To push
c. To drink
d. To carry things
e. To squirt water over the body.
Answer : B

20. “The trunk is the elephant’s peculiar feature....(Paragraph2)
The underline word close in meaning to ....
a. Large
b. Strange
c. Tough
d. Smooth
e. King
Answer : B

21. The melted butter is mixed together into ….
a. the mixture of flour, egg and milk 
b. the mixture of milk and baking powder 
c. the mixture of egg and flour 
d. the mixture of baking powder, salt and egg
e. the mixture of egg, flour and salt
Answer : A

Text (For questions no 22 – 23)

Tom !
I am going to Anula supermarket to get some sugar. Would you like to turn the stove on when you are home? I have put some soup there. Just heat it for about 5 minutes and then take it out from stove before you have dinner 

22. What is the message about ?
a. Telling Tom to eat the soup 
b. Asking Tom to buy some sugar 
c. Asking Tom to go to supermarket
d. Telling Tom to heat the soup
e. Telling Tom to wait for about 5 minutes
Answer : D

23. I’ve put the soup there. the word there refers to ….
a. home 
b. kitchen 
c. the stove
d. the supermarket
e. Anula supermarket
Answer : B

Text (For questions no 24 – 26) 
Birds belong to a class of warm blooded vertebrate animals with feather covered bodies. Next to the animals, birds are the most important group of land-living vertebrates. All birds have feathers, although in some types, particularly those that cannot fly, the normal structure of the feathers may be much modified and be downy, woolly, or straw like. The forelimbs of birds are modified into wings. The bony part of the tail, except in the very earliest fossil birds is very short, and the visible tail is composed of feathers only. The teeth are absent except in some fossil forms. As in mammals the only other group of warm-blooded animal , the circulation is highly perfected so that there is no mixing of arterial and venous blood, but the arrangement of veins and arteries by which this is accomplished different in the two groups. Birds have keen hearing, although they have no external ears. The sense of sight also is very keen, but the sense of smell is weak or lacking, except few vultures and others birds.

24. The passage is about the …. of birds
a. species 
b. definitions 
c. clarification 
d. classification
e. characteristic
Answer : E

25. From the text we can conclude that both birds and mammals have ….
a. backbones 
b. keen sights 
c. keen hearing
d. downy feathers
e. weak sense of smell
Answer : A 

26. Which of the following is NOTpossessed by birds?
a. Feathers 
b. Wings 
c. Teeth
d. Tails
e. Ears
Answer : E 

Text (For questions no 27 – 28) - Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban
“Bisa Saja” is choosen as the first single of the album and theme song of BROWNIES, since the lyric reflects the story in the movie. Budjana of GIGI demonstrates his skills in playing acoustic guitar in “ Cinta Terakhir “. Three other brand new song “Dilema”, “Jangan Bilang Pacarku” and “ Semua Orang Berhak Mendapat Rasa Bahagia”, gives supporting nuances to the movie flow as GIGI composed them by imagining how the scenes would like look based on the screenplay.

When Hanung Bramantyo, the director, and Dewa Budjana of GIGI chated, Budjana expressed his interest in making soundtrack album. Then, he recommended a few of GIGI songs, which the producer accepted because of the chemistry they created with the movie. Since GIGI can provide a variety of colors to add all kinds of musical nuances to enrich the movie, the producer deemed it unnecessary to find other musicians to complete OST of BROWNIES. Armand Maulana (vocalist), I Gede Dewa Budjana (guitarist), Thomas Ramdhan (Bass player) , and Gusti Erhandy (Drum-stand-in player for Budhi haryono) put a lot of effort to this album. As a result, they’ve created perfect blend of movie and songs that makes BROWNIES tastier.

It’s always fun to have a piece of Brownies in your mouth. But having it in your stereo set is more entertaining. No movie is perfect without musical score and OST of Brownies proved it excellent.

27. The passage is mainly about …
a. the description how the album is accomplished through a series of steps
b. an account of unusual or amusing incident retold by the album
c. a review an of an original soundtrack of movie
d. the process in making original soundtrack of movie
e. an amusing story dealing with experience in different ways
Answer : D 

28. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?
a. Budjana is the acoustic guitar player of GIGI 
b. “ Bisa Saja” is the theme song of BROWNIES
c. Hanung Bramantyo is the director of GIGI band 
d. Armand Maulana is the vocalist of GIGI
e. OST of BROWNIES is excellent
Answer : C

Text (For questions no 29 – 33)

Is Smoking Good For Us?
Before we smoke, it is better to look at the fact of smoking effects, not only for smokers but also for non smokers. About 50 thousands people die every year in Britain as the direct result of smoking. This is the seven times as many as deaths in road accidents. Nearly a quarter of smokers die because of diseases caused by smoking.

Ninety percent of lung cancers are caused by smoking. If we smoke five cigarettes a day, we are six times more likely to die of lung cancer than a non- smoker. If we smoke twenty cigarettes a day, the risk is nineteen times greater. Ninety five percent of people who suffer from bronchitis are people who smoke. Smokers are two and half times more likely to die of heart disease than non- smokers.

Additionally, children of smokers are more likely to develop bronchitis and pneumonia. In one hour in a smoky room, a non-smoker breathes as much as substance causing cancer as if he had smoked fifteen cigarettes.

Smoking is really good for tobacco companies because they do make much money from smoking habit. Smoking, however, is not good for everybody else.

29. What is the text about?
a. A report of deaths caused by smoking
b. The effects of smoking for people
c. A calculation of how many cigarettes that may cause cancer
d. Information of the effect of smoking to non smokers
e. The result of smoking habit for tobacco companies
Answer : C

30. Which one of the following statements is TRUE according to the text
a. A supervisor was put in jail for two years.
b. The supervisor gave many kinds of jobs to the maid.
c. The maid has been working for him for two months.
d. Winarti struck the supervisor with a remote control.
e. The supervisor hit his maid’s head with the TV set’s remote control.
Answer : E

31. “ ... he physically hurt the woman ...”(Paragraph 2)
The underlined word is close in meaning to ....
a. Cut
b. Injured
c. Offended
d. Punished
e. Damaged
Answer : B

32. Why did Shafiq punch Winarti on her back? She was accused of ....
a. Talking much time for herself
b. Not working properly
c. Working carelessly
d. Daydreaming
e. Being lazy
Answer : D

Text 11 This text is for questions 33 to 35.

Singapore is a city state; it is a city but it is also a state. It is a republic. Along with Indonesia, Malaysia, Thailand, the Philippines and Brunei, it belongs to ASEAN, the Association of South-East Asian Nations. Like Indonesia, Singapore is a country of “Bhinneka Tunggal Ika.” Chinese, Malays, Indians and Eurasians make up its citizens. Other Asians, including Indonesians, Japanese, Philippines, Koreans,

Thais and Arabs also live on that tiny island. Singapore is sometimes called “Instant Asia” because you can see varieties of customs, cultures, and foods of nearly all Asia in Singapore.

33. The text mainly talks about Singapore as ....
a. A nation
b. An island
c. A republic
d. A city state
e. A member of ASEAN
Answer : D

34. Singapore’s citizens consist of ....
a. Brunei, Indians
b. Chinese, Thais and Arab
c. Chinese, Malays, Indians, and Eurasians
d. Eurasians and Philippines
e. Asians and Arabs
Answer : C

35. “ .... Koreans, Tahis and Arabs live on that tiny island.” (Paragraph 2)
The underlined word may be replaced by “ very .....”
a. Cute
b. Huge
c. Small
d. Broad
e. Narrow
Answer : C

Text (For questions no 36 - 38)
On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu hotel which is not far from Malioboro.

On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wishnu Temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and syiwa temples because Wisnu temple is being renovated

On Friday morning, we went to Yogyakarta keraton. We spent two hours there. we were lucky because we led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobodur. We arrived there at 4 pm. At 5 p.m we heard an announcement that Borobudur gate was closed. In the evening, we left for Jakarta by Wisata bus.

36. The text mainly discusses ….
a. The writer’s trip to Yogyakarta
b. The writer’s first visit to Prambanan
c. The writer’s impression about the guide
d. The writer’s experience at Yogyakarta keraton
e. The writer’s impression about Borobudur
Answer : D 

37. Which temple is being renovated?
a. Syiwa
b. Wisnu
c. Brahma
d. Borobudur
e. Syiwa and Wisnu
Answer : B

38. Which of the following statement is TRUE?
a. The writer and the students went to Yogyakarta for having a research
b. The writer went to Borobudur first and then to keratin
c. The writer was very disappointed with the guide
d. Malioboro is very far from Dirgahayu Hotel
e. The writer left for Jakarta on Friday
Answer : E

Text (For questions no 39 - 41) 

A fox fell into a well and couldn’t get out. By and by a thirsty goat comes along. Seeing the fox in the well, it asked if the water was good. “Good,” said the fox,” it’s the best water I’ve tasted in all my life. Come down and try it yourself”.

The goat was thirsty so he got into the well. When he had drunk enough, he looked around but there was no way to get out. Then the fox said,” I have a good idea. You stand on your hind legs and put your forelegs against the side of the well. Then, I’ll climb on your back. From there, I’ll step on your horns and I can get out. And when I’m out. I’ll help you out of the well.”

The goat did as he was asked and the fox got on his back and climbed out of the well. Then he coolly walked away. The goat called out loudly after him and reminded him of his promise to help him out. The fox merely turned to him and said,” If you only had thought carefully about getting out, you wouldn’t have jumped into the well “.

The goat felt very sad. He called out loudly. An old man walking nearby heard him and put a plank into the well. The goat got out and thanked to the old man.

39. The text tells the story of ….
a. A fox
b. A goat
c. A fox and a goat
d. An old man and the fox
e. The goat and an old man
Answer : C

40. Paragraph two mainly tells ….
a. How the fox helped the goat
b. Why the fox got into the well
c. How the fox got out of the well
d. The fox’s idea to get out of the well
e. How both the goat and the fox got out of the well
Answer : D

41. …. transmitting texts and pictures ….
The underlined word may be replaced by ….
a. sending 
b. changing 
c. processing
d. translating
e. connecting
Answer :C 

Text (For questions no 42 – 45)

The Good Stepmother
The old witch locked Hansel in a cage and set Gretel to clean the house. She planned to eat them both. Each night the children cried and begged the witch to let them go. Meanwhile, at home, their stepmother was beginning to wish she had never tried to get rid of the children. ”I must find them,” she said and set off into the forest.

Many hours later, when her feet were tired from walking and her lips were dry from thirst, she came to the cottage belonging to the witch. The stepmother peeped through the window. Her heart cried out when she saw the two children.

She picked up the broom leaning against the door and crept inside. The witch was putting some stew in the oven when the stepmother gave her an almighty push. The witch fell into the oven and the stepmother shut the door.

“Children, I have come to save you,” she said, hugging them tightly. I have done a dreadful thing. I hope in time you will forgive me. Let me take you home and become a family again. They returned to their home and the stepmother became the best mother anyone could wish to have, and of course they lived happily ever after.

42. The story is about a stepmother who ….
a. cried every night 
b. planned to eat her children 
c. begged a witch for money
d. tried to run away from a witch
e. Saved her children from a witch
Answer : B 

43. Which statement is TRUE about the stepmother?
a. She was the witch’s friend. 
b. She loved her stepchildren. 
c. She hit the witch with a broom.
d. She locked her children in a cage
e. She visited the witch to see her children.
Answer D

44. “The witch fell into the oven and the stepmother shut the door …. ” (p.4)
The underlined word can be replaced by the word
a. closed 
b. opened 
c. painted
d. marked
e. polished
Answer : A 

45. How did the witch die ?
a. She was burnt in the oven 
b. She was trapped in a cage 
c. She was hit with a broom
d. She was locked in her house
e. She was pushed against the wall
Answer : A 

Text (For questions no 46 – 48)
Philipines : At least nine people were killed and dozens were injured when the Philipines security forces clashed with dozens of slum dwellers who resisted the tearing down of their homes in the northern province, a police commander said Tuesday.

Raul Gonzales, the police chief in the northern Cordirella area, said that the soldiers and police officers traded gunfire with dozens of people who are illegally occupying the private land in Kalinga province.

“our team was ambushed on their way to the community to be demolished,” said Gonzales. He added that the security only defended themselves after the residents dug foxholes and opened fire with automatic rifles.

“nine people were killed and dozens were wounded, including 10 police officers during almost 10 hours of fighting. We even had to evacuate some of our officers who needed surgery to get the bullets from their bodies.”Reuters

46. What is the passage about?
a. An illegal gunfire trade.
b. A demolition of illegal slum dwellers.
c. A fight between the police officers and the soldiers.
d. A clash between the security forces and the slum dwellers.
e. A clash between the police officers and the security officers
Answer : A


47. The clash happened because ….
a. illegal slum dwellers resisted the demolition of their home.
b. the police officers and soldiers shot the dwellers.
c. nine people were killed by the security forces.
d. the police officers firing the dwellers.
e. the people dwelled on private land.
Answer :A 

48. Raul Gonzales said that …
a. ten police officers had to be evacuated.
b. ten police officers were killed in the fighting.
c. ten police officers were injured during the fighting
d. some of the wounded people needed surgery.
e. more than ten police officers were killed and injured an the fighting
Answer : A 

Text (For questions no 49 – 50)
The polar bear is a very big white bear. We call it the polar bear because it lives inside the Arctic Circle near the North Pole. There are no polar bears at the South Pole.

The polar bears live at the North pole. There is only snow, ice, and water. There is not any land.

These bears are three meters long, and weight 450 kilos. They can stand up on their back legs because they have very wide feed. They can use their front legs like arms. The Polar bears can swim very well. They can swim 120 kilometres out into the water. They catch fish and sea animals for food. They go into the sea when they are afraid.

People like to kill the polar bears for their beautiful white coats. The governments of Canada, the united states and Russia say that no one can kill polar bears now. They do not want all of these beautiful animals to die.

49. What does the passage mainly discuss?
a. The size of polar bears 
b. Where polar bears live 
c. The habitat of polar bears
d. Why people hunt polar bears 
e. A brief description of polar bears. 
Answer : E

50. Which of the following statements is NOT TRUE about a polar bear?
a. A polar bear weigh 450 kilos 
b. A polar bear is three meters lon 
c. A polar bear catches fish for food
d. A polar bear goes into the sea when it is angry
e. A polar bear can swim 120 km out into the water
Answer : D 

Itulah latihan yang bisa kita kerjakan untuk hari ini. Silahkan coba kerjakan sendiri soal tersebut tanpa bantuan orang lain dan jangan dilihat dulu kunci nya agar kita tahu kemampuan kita dalam mengerjakannya. Sekian saja Soal Bahasa Inggris IPA dan Kunci Jawaban kali ini, selamat mengerjakan!