Soal Bahasa Inggris SMK Kelas 11 Semester 2

Pada kesempatan ini saya akan berbagi soal pelajaran bahasa Inggris SMK untuk kelas 11 semester 2 sebagai bahan latihan memperdalam materi yang diberikan di sekolah. Latihan soal kelas 11 ini terdiri dari soal listening dan soal reading yang disertai jawaban (pembahasan).

Soal Bahasa Inggris Listening Section

Pada bagian awal sobat pelajar smk khususnya siswa kelas 11 dapat mempelajari latihan soal listening section yang ada dibawah ini.

In this part, you will listen to short conversations between two people. Choose the best answer to each question. Answer the questions on the basis of what is stated or implied by the speakers. (The listening script is in the appendix).

Passage 1 is for number 1-5.
1. What will the manager do on Monday?
a. He will have a general check up.
b. He will have meetings with Jayagiri’s Board.
c. He will have a dinner.
d. He will supervise the branch offices in Balikpapan.

2. When will he have a general check up?
a. On Tuesday
b. On Wednesday
c. On Thursday
d. On Friday

3. What time will he have a dinner?
a. At 6 p.m.
b. At 7 p.m.
c. At 8 p.m.
d. At 9 p.m.

4. Where will he have the dinner?
a. In Antasari Hotel.
b. In Balikpapan.
c. In Kapuas Resto.
d. In Banjarmasin.

5. What will the manager do on Wednesday and Thursday?
a. He will supervise the branch offices.
b. He will play golf.
c. He will have dinner.
d. He will be very busy.

6. When was Einstein born?
a. March 14th, 1879.
b. March 14th, 1878.
c. March 4th, 1879.
d. March 4th, 1878.

7. Why did school made him bored?
a. It taught him nothing.
b. It required endless memorizing and reciting.
c. It commanded him not to memorize anything.
d. It did not allow him to play his violin.

8. What is the most famous theory of Einstein?
a. Electrical energy.
b. Gravity.
c. Atomic energy.
d. Physics.

9. What does Einstein’s famous theory say?
a. Energy equals mass times the speed of light squared.
b. Energy unequals mass times the speed of light squared.
c. Energy equals the speed of light squared.
d. Energy equals mass squared.

10. Why did Einstein leave Germany?
a. Only few people understood him.
b. He wanted to spend his life in America.
c. Nazis rose power in Germany.
d. He did not want to be a lecture.

Soal Bahasa Inggris Reading Section

Bagian kedua, bagi sobat yang telah mempelajari latihan sebelumnya silahkan langsung mempelajari soal reading section yang berikut ini. Jangan lupa untuk membaca text yang diberikan dengan hati-hati sehingga mengerti apa yang disampaikan dalam teks bacaan tersebut!

In this part, you have to choose the best answer to each question based on the alternatives given.

Text 1: questions 11 – 15

THE EARLY LIFE OF BARACK OBAMA
Barack Obama was born on August 4, 1961 in Honolulu, Hawaii. His father was a Kenyan named Barack Obama, Sr (Senior). His mother was a White American named Ann Dunham. His parents separated when he was two years old and later divorced. His father returned to Kenya and saw him only once more before he died in an automobile accident in 1982.

After the divorce, Obama’s mother then married an Indonesian, Lolo Soentoro. The family then moved to his stepfather’s home country in 1967. Obama attended local schools in Jakarta until he was ten years old.

Obama returned to Honolulu in 1971. He lived with his maternal grandparents until his graduation from high school in 1979. After that, Obama moved to Los Angeles and studied at Occidental College for two years. He then transferred to Columbia University in New York City.

Obama entered Harvard Law School in late 1988. He was selected as an editor of the law review based on his grade and writing competition. In 1990, he became the first Black president of the Harvard Law Review. He graduated with J.D. magna cum laude from Harvard in 1989.
Source: www.en.wikipedia.org

Text 1: questions 11 – 15

11. What happened in 1982?
a. Obama was born.
b. Obama’s father died.
c. Obama moved to Indonesia.
d. Obama graduated from high school.

12. The synonym of ‘died’ in paragraph 1 line 4 is....
a. Flied away.
b. Passed away.
c. Went away.
d. Threw away.

13. The statements below are true, EXCEPT:
a. Obama’s father was not an African.
b. Obama was six years old when he moved to Jakarta.
c. Obama was the first Black President of Harvard Law Review.
d. Obama graduated from Harvard Law School with good marks.
14. When did Obama graduate from high school?
a. In 1971.
b. In 1979.
c. In 1982.
d. In 1988.

15. What does ‘he’ in paragraph 1 line 4 refer to?
a. Obama.
b. Obama’s father.
c. Obama’s mother.
d. Obama’s stepfather.

Listening Script Soal Bahasa Inggris SMK Kelas 11 Semester 2

Karena saya belum dapat memberikan audio untuk soal listening yang diberikan maka sebagai gantinya untuk mengerjakan soal listening diatas silahkan sobat merujuk pada listening script yang saya sediakan berikut ini.

This dialogue is for number 1 – 5
Manager : Could you please up-date my agenda, Ms Retno?
Secretary : With pleasure, Sir.
Manager : I’d like to have a general check up on next Friday.
Secretary : What time, Sir?
Manager : It’s about nine.
Secretary : What about your schedule on Monday, Sir?
Manager : Oh…yeah. I’m going to have meetings with Jayagiri’s Board on Monday and Tuesday at 9 sharp.
Secretary : Where is it going, Sir?
Manager : At Antasari Hotel.
Secretary : Anything else, Sir?
Manager : I’ll play golf with Mr Harahap and Mr Sanusi on Saturday morning. Then, for Saturday night, please book me a table for dinner in Kapuas Resto at 7.
Secretary : Yes, Sir. You don’t have any actual agenda on Wednesday and Thursday, do you?
Manager : Hmm…actually, I plan to supervise our branch offices in Balikpapan.
Secretary : Do you want me to make a flight reservation, Sir?
Manager : Yes, please. That’s very kind of you.
Secretary : My pleasure, Sir.

This text is for number 6 – 10

ALBERT EINSTEIN
Albert Einstein was born in Ulm, Germany, on March 14th, 1879. He grew up in Germany, Italy, and Switzerland. Einstein taught himself geometry when he was 12 years old. School made him bored because it required endless memorizing and reciting. He often skipped classes to study on his own or to play his violin.

Einstein made many theories on Physics, but the most famous theory is about atomic energy. Einstein said that matter and energy is the same thing. He expressed this relation in a famous equation: E=mc2. This equation says that energy (E) equals mass (m) times the speed of light squared (c2). Energy can therefore be changed into matter, and matter into energy. The ability to turn matter into energy led to the development of the atomic bomb and nuclear power.

Einstein’s theories made him famous, even though few people understood them. He became a university professor and director of a physics institute in Berlin, Germany. After the Nazis rose to power in Germany, Einstein left. In 1933, he came to the United States, where he lived the rest of his life. Einstein died in Princeton, New Jersey, on April 18, 1955.
Source: Microsoft ® Encarta ® 2006. © 1993-2005 Microsoft Corporation. All rights reserved

Jawaban dan Pembahasan Soal

Jika diperlukan, setelah berlatih menjawab soal-soal diatas secara spontan sobat pelajar semua dapat mencocokkan hasil yang diperoleh dengan kunci jawaban yang ada dibawah ini.
1. B
2. D
3. B
4. C
5. A
6. A
7. B
8. C
9. A
10. C
11. B
12. B
13. A
14. B
15. B

Soal dan jawaban yang diberikan di atas adalah soal dan jawaban yang bersumber dari bse yang disediakan secara online yaitu “Widyantoro, Agus. 2008. Effective comunication : an integrated course of english for vocational High School./Agus Widyantoro, Kartika Pratiwi, Nuki Prihatini. Jakarta : Pusat Perbukuan, Departemen Pendidikan Nasioanal”.

Demikianlah pembahasan soal dan jawaban untuk Soal Bahasa Inggris SMK Kelas 11 Semester 2 kali ini. Semoga apa yang disajikan disini dapat menambah sumber referensi belajar bagi sobat semua dalam mendalami materi pelajaran yang diberikan disekolah.